.

Μνημόνιο οδηγιών προστασίας από φυσικές καταστροφές

Καιρός

Χάρτης Ευρυτανίας


Ιστορικά Κείμενα
Κατοχή. Οι βάνδαλοι στην Ευρυτανία. PDF Εκτύπωση E-mail

Με τη παράκληση της κατανόησης των μελών και επισκεπτών της ιστοσελίδας μας, ξεκινώντας το πεδίο των ιστορικών κειμένων παραθέτω, με την άδειά σας, ένα ποίημα του αειμνήστου πατρός μου Ιερέως Σπυρίδωνος Γεωργαλή, ενός ανθρώπου που αγάπησε και πόνεσε για την Ευρυτανία, με τίτλο «Κατοχή. Οι Βάνδαλοι στην Ευρυτανία», από την ποιητική του συλλογή «Πνευματικός Θησαυρός». Ο πατήρ Σπυρίδων Γεωργαλής δεν είναι πια στη ζωή, τα συγγράμματά του όμως θα μας συντροφεύουν αιωνίως. Τον ευχαριστώ που είμαι γιος του. [Δημ. Σπ. Γεωργαλής].

Περισσότερα...
 
Παλαιές φωτογραφίες που απεικονίζουν το Καρπενήσι. PDF Εκτύπωση E-mail

Παρατίθενται στη συνέχεια ιστορικές φωτογραφίες, που απεικονίζουν το Καρπενήσι και τοπία γύρω από αυτό.

Ευχαριστούμε θερμά το φίλο του Συλλόγου μας, ιστοριοδίφη και συλλέκτη κ. Ανδρέα Χατζηπολάκη για τις φωτογραφίες.

Περισσότερα...
 
Το Ιστορικό Κυπαρίσσι της Πρασιάς Ευρυτανίας PDF Εκτύπωση E-mail

Παρουσιάζεται παρακάτω το Ιστορικό Κυπαρίσσι της Πρασιάς Ευρυτανίας, με τη προφητεία του Πάτερ Κοσμά του Αιτωλού.Το ποίημα γι 'αυτό έχει γράψει ο αείμνηστος ιερέας Σπυρίδων Γεωργαλής και ανήκει στην ποιητική του συλλογή «Πνευματικός Θησαυρός».Το παρακάτω ποίημα είναι από την ποιητική συλλογή του αειμνήστου Ιερέως Σπυρίδωνος Δ. Γεωργαλή «Πνευματικός Θησαυρός».

Περισσότερα...
 
Ιερά Μονή Προυσιώτισσας PDF Εκτύπωση E-mail

Παραθέτουμε εν συντομία την ιστορία της εικόνας της Παναγίας στην Ι.Μ. Προυσιώτισσας, καθώς επίσης και την ονομασία της, με αναφορά και στα θαύματα.

Περισσότερα...
 
Ιερά Μονή Τατάρνας Ευρυτανίας PDF Εκτύπωση E-mail

Το παρακάτω κείμενο έχει επιμεληθεί το μέλος του Συλλόγου μας Υπαστυνόμος Β’ Ρήγας Γεώργιος, ο οποίος κατέχει τη θέση του Γ’ Αντιπροέδρου της Ι.Ρ.Α. και έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Νέα της ipa».

Περισσότερα...
 
Η τραγωδία της Νιάλας PDF Εκτύπωση E-mail

Από τώρα αρχίζει ο δεύτερος Γολγοθάς, τι θα γίνει με μένα και ποια τύχη με περιμένει την ώρα που από την πρώτη κιόλας μέρα αρχίζει η νέα πορεία, για ελιγμό του Γενικού Αρχηγείου και μαζί και η φρουρά του το τάγμα μας, το τάγμα του Σοφιανού.

Εμείς δεν ξέραμε τα γενικότερα σχέδια του Γ.Α. διότι η Εαρινή Εκστρατεία την άνοιξη του 1947 συνεχίζεται και κεντρικός στόχος ήταν το τάγμα μας και το Γ.Α. Εγώ ούτε μπορούσα να ακολουθήσω τη μάχιμη πορεία. Είχα ανάγκη από άμεση ανάρρωση.

Περισσότερα...
 
Καρπενήσι - το χωριό που ξαναζεί PDF Εκτύπωση E-mail

Παραθέτουμε αυτούσιο άρθρο του περιοδικού «Α Ε Ρ Α», αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης του Καρπενησίου από τους Γερμανούς κατακτητές. Το περιοδικό «Α Ε Ρ Α», ήταν δεκαπενθήμερης εικονογραφημένης έκδοσης και έκανε αφιέρωμα στη σελίδα 3 στο Καρπενήσι. Το αυθεντικό άρθρο βρίσκεται στα χέρια μας, προσφορά του μέλους του Συλλόγου μας ιστοριοδίφη Ηλία Μπουμπουρή.

Περισσότερα...
 
Αγραφιώτικα ποιήματα – του Ηλία Μπουμπουρή PDF Εκτύπωση E-mail

Δημ.: 10/3/2012 – 22:00

Δημ.: 10/3/2012 - 22:00

Μάρτης του 2012( χρόνια πολλά )

Το ποίημα του μήνα, αναφέρεται στον περίφημο κλέφτη των Αγράφων, Κώστα ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ, από το Μάραθο Ευρυτανίας. Μικρότερος αδερφός του Κατσαντώνη, φέρεται ότι γεννήθηκε στη Λεπενού της Ακαρνανίας (περίπου το 1780) όπου ξεχειμώνιαζε ο τσέλιγκας πατέρας τους Γιάννης Μακρυγιάννης. Όταν ο Κατσαντώνης γύρισε από τη Λευκάδα το 1807 και ξανάπεσε άρρωστος, στον Λεπενιώτη ανέθεσε την αρχηγία των κλεφτών του …

 ………..«Ν αφήσω διάτα στα παιδιά, σ’ αυτόν το Λεπενιώτη»

 Μετά τον τραγικό θάνατο του Κατσαντώνη στα Γιάννενα το 1808, ο Λεπενιώτης συνέχισε τον κλεφτοπόλεμο κατά των Αρβανιτάδων του Αλή μέχρι το 1810, όπου πέρασε στον Κάλαμο και στο Μεγανήσι και συναντήθηκε με τον Κολοκοκτρώνη. Το 1811 αφού δέχθηκε πρόταση αμνηστίας από τον Αλή, πέρασε πάλι στα Άγραφα όπου εγκαταστάθηκε ως αρματωλός.

Περισσότερα...
 
Κατσαντώνης: Ο κλεύτης των Αγράφων PDF Εκτύπωση E-mail

Δημ.:25/3/2012 – 23:10

Ο Κατσαντώνης γεννήθηκε στο Μύρεση (Μάραθος) των Αγράφων. Το πότε ακριβώς γεννήθηκε δεν είναι γνωστό. Ο Ε. Φραγκίστας γράφει ότι ο Κατσαντώνης έγινε κλέφτης το 1802 σε ηλικία εικοσιπέντε ετών επομένως θα πρέπει να γεννήθηκε την άνοιξη του 1777. Κατάγεται από Σαρακατσαναίικη οικογένεια των Αγράφων , ο πατέρας του ήταν ο τσέλιγκας Γιάννης Μακρυγιάννης η μητέρα του ονομάζονταν Αρετή είχε αλλά τρία αδέρφια (τον Γιώργο Χασιώτη, τον , Κώστα Λεπενιώτη και τον Μήτρο η Κούτσικο και μία αδερφή την Κατερίνα) η οικογένεια του ξεκαλοκαίριαζε στ'  Άγραφα και στα Τζουμέρκα και τον χειμώνα διαχείμαζε στη Λεπενού . Συγγενείς του επίσης ήταν ο Γιώργος Τσόγκας ,ο Δημοτσέλιος ο Καραϊσκάκης και πολλοί άλλοι καπεταναίοι.

Περισσότερα...
 


bottom

Valid XHTML and CSS.