.

Μνημόνιο οδηγιών προστασίας από φυσικές καταστροφές

Καιρός

Χάρτης Ευρυτανίας


Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων PDF Εκτύπωση E-mail
 Δημ. 7/7/2009 – 14:00

Η ομπρέλα για Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση

Δημητρίου Σπ. Γεωργαλή

Προέδρου Πανελλήνιου Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρυτάνων Σωμάτων Ασφαλείας 

Συμπληρώνεται ένας χρόνος και πλέον από τότε που το μεγαλύτερο συλλογικό όργανο σε Πανελλαδικό επίπεδο συντονισμού δράσεων των κατά τόπους συλλόγων του νομού μας, έχει περιέλθει σε πλήρη απραξία, λόγω των γνωστών προβλημάτων και της προσφυγής στο Πρωτοδικείο για εξεύρεση νομικής λύσης, στη διοίκησή του.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα, περί απόδοσης ή ανάληψης ευθυνών ουδείς λόγος μέχρι σήμερα. Το στραβό κλίμα και το στραβό αρμένισμα  φαινόταν βέβαια αρκετό καιρό, αλλά κανείς δεν ήθελε να πιάσει την καυτή πατάτα στα χέρια του και έτσι φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρωδία Γενική Συνέλευση του 13ου Συνεδρίου της Ο.Ε.Σ. που έγινε την 14/12/2008, στην οποία υπήρξαν φαντασμαγορικές αυτοπροβολές προσώπων, αναλύσεις, στόχοι, δήθεν προοπτικές, αλλά η ουσία διαφάνηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν απογυμνώθηκε η πραγματικότητα και μέχρι σήμερα παραμένει ακέφαλο το σημαντικότερο συντονιστικό όργανο όλων των Συλλόγων της Ευρυτανίας.

Σ’ αυτή τη διαδικασία παρέλασαν και παλαιού τύπου κομματάρχες, ως σωτήρες, εκπροσωπώντας ο καθένας τη δική του κομματική διαδρομή, θέτοντας διλλήματα του τύπου «μην πέσει η Ομοσπονδία στα χέρια των άλλων ή οι άλλοι να θριαμβολογούν λέγοντας ότι αυτή τη φορά τους ξεγελάσαμε». Στη συνέλευση δεν προτάθηκε τίποτα το φρέσκο, που θα έδινε την απαραίτητη δυναμική. Τέτοιες προτάσεις θα έπρεπε να υποβληθούν από ανθρώπους που κατά την ταπεινή μου πεποίθηση γνώριζαν ότι η Ο.Ε.Σ. δεν πάει παραπέρα με αυτή τη μορφή της και αυτό είναι φυσικό αφού οι καταστατικές της διατάξεις είναι εποχής δεκαετίας 80, αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το οποίο καταστατικά καταστρατηγείται.

Χωρίς να γνωρίζω πολλά από τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, είχα ετοιμάσει ένα λιτό αλλά πολύ περιεκτικό λόγο, προκειμένου έτσι να κάνω αφενός μεν γνωστή την παρουσία του Συλλόγου μας, αφετέρου να επισημάνω αδυναμίες όπως είναι η εκλογή στο Δ.Σ. 15μελούς συμβουλίου, το οποίο αγγίζει σε αριθμό τα όρια Υπουργικού Συμβουλίου, επίσης να καταγγείλω την παραπάνω καταστατική παραβίαση και τέλος να προτείνω την επιστολική ψήφο ως τη μόνη που εξασφαλίζει καθολική συμμετοχή των αντιπροσώπων. Δυστυχώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην εν λόγω συνέλευση δεν επέτρεπε να πω κάτι, αφού διάθεση να ακούσει δεν είχε κανένας και έτσι δε μίλησα.

Πρωτύτερα στον αντίποδα, άκουσα και κάποιους που ήταν υποψήφιοι και ενδεχομένως να τους ψήφισα κιόλας, να λένε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ενότητα, η πρόοδο, η ευημερία και τα συναφή, ενώ μετά από λίγες ημέρες αρνούνταν πεισματικά να ρίξουν τους τόνους και να συντονιστούν στην άποψη για παραμερισμό προσωπικών φιλοδοξιών, αξιωμάτων κ.λπ. και να συμπορευτούν για τη σωτηρία της Ομοσπονδίας.

Ενοχλεί όταν ακούς να υιοθετούν τέτοια φρασεολογία όλοι εκείνοι που περίμεναν την ευκαιρία να μιλήσουν σε μια συνέλευση για να εξιλεώσουν την εικόνα τους και τη συνείδησή τους. Εκείνοι που όσο συμμετείχαν στα Δ.Σ., χτυπούσαν απλώς τις πλάτες των άλλων και χειροκροτούσαν, χωρίς να ασκούν εποικοδομητική κριτική, χωρίς να ορθώνουν το ανάστημά τους, χωρίς να προτείνουν τίποτα το διαφορετικό για την έξοδο από την εσωστρέφεια και στο τέλος να συντάσσονται με τη γραμμή των πολλών ή του κόμματος που ανήκουν και όλα να είναι μέλι γάλα.

Την ελπίδα στον τόπο μας δεν θα τη φέρουν τέτοιοι τύπου απεσταλμένοι κομμάτων. Άλλωστε από ιδρύσεως Ελληνικού Κράτους και μέχρι σήμερα αυτοί «κόπτονται», είτε είναι «γαλάζιοι», είτε είναι «πράσινοι» κ.λπ. Την ελπίδα θα φέρουν οι πολίτες που είναι απελευθερωμένοι από πολιτικές πεποιθήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες. Εκείνοι που συνήθως δεν εμπνέονται από την παραπολιτική, αλλά από την πολιτική του λογικού, που συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις και προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, μέσα από ομάδες, ενώσεις και συλλόγους. Η συμμετοχή όμως προϋποθέτει να διαθέτεις μεγάλη δόση υπομονής, επιμονής και ματαιοπονίας, να κοπιάζεις να εντοπίσεις τα προβλήματα, να διατυπώνεις συγκεκριμένες προτάσεις και εν τέλει να βρίσκεσαι μόνος σου στο έλεος ενός ψεύτικου και διεφθαρμένου συστήματος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως συνταγματικός θεσμός με δημοκρατική νομιμοποίηση (καθολική-μυστική ψηφοφορία), με ανώτατα όργανα στα Ο.Τ.Α. τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να γίνει ο θεσμός μέσα από τον οποίο θα ενσωματώνεται η φωνή των πολιτών, αφού οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, δεν συμμετέχουν σε κάθε μορφής αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και μάλλον χάνονται στις προσωπικές και τοπικιστικές έριδες. Ομοίως και οι εκάστοτε δημοτικές αντιπολιτεύσεις, οι οποίες καιροφυλακτούν να αποδώσουν σκοπιμότητα, σε κάθε τέτοια ενέργεια.Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι εκλείπει ο θεσμός της αυτοοργάνωσης των πολιτών εκείνων, που μπορούν να λειτουργήσουν πέρα από κόμματα, οποιουδήποτε χαρακτήρα δεσμεύσεις, φιλίες κ.λπ., αυτών που δεν μπορούν να παραμένουν θεατές των γεγονότων, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και μέσω του εθελοντισμού, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης βγαίνουν μπροστά.

Οι πρωτοβουλίες αυτοοργανωμένων πολιτών, δίνουν την ευχέρεια να προχωρήσουν ζητήματα πέρα από τις κρατικές δομές. Σκοπός της αυτοοργάνωσης είναι να λειτουργήσει εκεί που τελειώνει η αρμοδιότητα του κράτους και αρχίζει η κοινωνία. Σε συνδυασμό με τον εθελοντισμό και τη συλλογικότητα συντίθεται ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Είναι σημαντικό πλέον να καταστεί συνείδηση, πως καθένας από εμάς αποτελεί ξεχωριστεί οντότητα δράσης. Αν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της αυτοοργάνωσης και δούμε που μπορούμε να λειτουργήσουμε με τέτοιες λογικές, τότε θα μιλάμε για αποτελέσματα που θα βγάζουν «μάτι».

Για το λόγο αυτό επιμένω στην ανάγκη άμεσης ανασύνταξης του σπουδαίου αυτού οργάνου της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, η οποία μπορεί και πρέπει να παίξει, πέραν των πολιτιστικών και λαογραφικών αρμοδιοτήτων της και ρόλο συντονισμού αυτοοργάνωσης πολιτών, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αφού ο τόπος μας έχει ανάγκη από συγκεκριμένες δράσεις, ενόψει μάλιστα και της κατάργησης της Νομαρχίας, αλλά και της συρρίκνωσης των Δήμων του Νομού μας, στα πλαίσια εφαρμογής του Καποδίστρια 2 (Καλλικράτης).

Στον αγώνα, κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών για παραγωγή αιολικής ενέργειας στα βουνά της Ευρυτανίας, λείπει η Ομοσπονδία και το έλλειμμα αυτό είναι εμφανές. Υπάρχουν σύλλογοι που ακόμα δε γνωρίζουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και δεν έχουν εκδηλώσει την άποψή τους, χωρίς να μπορούν να αναπτύξουν καμία δράση, αφού δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, με ενότητα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη και έτσι το «σύστημα» μας βρίσκει «γυμνούς» και δρα ανεξέλεγκτα.

Στον αγώνα αυτό κατά της παρέμβασης και του βιασμού του φυσικού πλούτου και της ομορφιάς του περιβάλλοντος της Ευρυτανίας, στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αποτραπεί αυτό. Αντιστεκόμαστε επίσης και σ’ αυτούς που μας εξαιρούν, ευτυχώς λίγοι αυτοαποκαλούμενοι «προοδευτικοί», θεωρώντας μας «μέρος του συστήματος», ως σύλλογο που τα μέλη του στην επαγγελματική τους ενασχόληση, είναι πιο κοντά στο «σύστημα».

Κύριοι ξυπνήστε, οι εποχές άλλαξαν.

Τα ερωτήματα βέβαια παραμένουν και απασχολούν τους υγιείς Ευρυτάνες.

 

  • Τι γίνεται ένα χρόνο μετά;
  •  Γιατί δεν έχει ακόμη αναλάβει η Διοικούσα επιτροπή, αφού το τυπικό δικαστικό μέρος έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2009;
  • Μήπως κάποιοι έκαναν τη «δουλειά» τους και τώρα δεν τους νοιάζει η Ομοσπονδία;

 

Ελπίζω ο έγκριτος δικηγόρος Γιώργος Λάγαρης, που έχει αναλάβει τη νομική παρακολούθηση της υπόθεσης και με τις μέχρι τώρα πράξεις του στα αυτοδιοικητικά του νομού μας, έδειξε ότι πονάει και υποστηρίζει τον τόπο μας, να επιδιώξει να δοθεί άμεση λύση, έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και επιτέλους η ομοσπονδία να βρει το σωστό της δρόμο.

Διευκρίνιση: Το άρθρο απηχεί μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη.

 

 
bottom

Valid XHTML and CSS.