.

Μνημόνιο οδηγιών προστασίας από φυσικές καταστροφές

Καιρός

Χάρτης Ευρυτανίας


Άρθρο για τα προβλήματα του Δήμου Φουρνάς Ευρυτανίας PDF Εκτύπωση E-mail

Δημ. 7/10/2008 – 16:00

Άρθρο για τα προβλήματα του Δήμου Φουρνάς Ευρυτανίας

του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Νίκου Διαμαντή - Υποστρατήγου Π.Υ. ε.α.— Νομικού

Σας παρουσιάζουμε αυτούσιο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του περιοδικού Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Νίκου Διαμαντή.

Δήμος Φουρνάς Ευρυτανίας αξίζει να πας

 

«ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ, μια περιοχή πλήρως ορεινή και απομονωμένη, με πολύ λίγες ή μηδαμινές αποτελεσματικά καλλιεργούμενες εκτάσεις με αρκετά μεγάλο δάσος που δεν είναι όμως, για διάφορους λόγους, αξιοποιήσιμο ή δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευσή του, με πληθυσμό που φθίνει σταδιακά με ρυθμούς αρκετά ανησυχητικούς, με έντονες πλέον τάσεις πλήρους εγκατάλειψης, αφού οι νέοι οικογενειάρχες, με παιδιά μέχρι 15 ετών, μετακομίζουν συνεχώς στις πλησιέστερες πόλεις Λαμία, Καρδίτσα, Αγρίνιο».

 

Είναι ο φτωχότερος Νομός της Ελλάδας. Πρόσφατα έχει γνωρίσει έντονη ανάπτυξη, επικεντρωμένη κυρίως στο Καρπενήσι και στην Ποταμιά. Ανάπτυξη που δυστυχώς δε διαχέεται σε καμιά περίπτωση στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως:

  • Στο μοναστήρι Προυσού.
  •  Στο Χιονοδρομικό Κέντρο και το Βελούχι αυτό καθ’ αυτό.
  • Στη ρεματιά, το περιβάλλον τοπίο και τους fan των ποταμιών και των σχετικών sports.
  • Στις ιστορικές και χαρακτηριστικές μνήμες και μέρη (Κορυσχάδες, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Κεφαλόβρυσο).
  • Στη γειτνίαση με τη Λίμνη Κρεμαστών

Όμως τι γίνεται με τη λοιπή Ευρυτανία και ιδιαίτερα με τη βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της, όπου θα βρούμε την Αγία Τριάδα, τη Βράχα, τον Κλειτσό, το Φουρνά και άλλα χωριά που ίσως ακόμα δεν έχουν και δρόμο.

Αν παρατηρήσουμε το οδόγραμμα της περιοχής όπως φαίνεται στο σχετικό υπόμνημα, ο Δήμος Φουρνάς βρίσκεται στο μέσον δυο ιδιαίτερα αναπτυγμένων περιοχών, όπως η Λίμνη Πλαστήρα και το Βελούχι στο Καρπενήσι.

Και όμως, ενώ είναι στον άξονα δεν υπάρχει επισκεψιμότητα. Γιατί άραγε; Μήπως δεν έχει τίποτα να δείξει; Μήπως δεν αξίζει έστω και μια μονοήμερη εκδρομή από τον Πλαστήρα ή από το Βελούχι;

Η μήπως δεν υπάρχουν υποδομές και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες; Αν δούμε όμως τα στοιχεία της περιοχής θα δούμε ότι και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ανάλογες με την «αναπτυγμένη» Ευρυτανία ομορφιές έχει. Ο Δήμος Φουρνάς είναι ένα ημιορεινό-ορεινό μέρος και έχει μεγάλη (>60%) δασοκάλυψη (βελανιδιές, κέδρα, έλατα).

Το υπόλοιπο είναι χαμηλής βλάστησης, είτε ακάλυπτο, είτε καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.λπ.Ιστορικά, η περιοχή περιλαμβάνει τοποθεσίες όπου συνέβησαν ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα.

Ανατρέχοντας στο Βυζάντιο, η περίφημη μάχη της Βουλγάρας διεξήχθη στην ομώνυμη τοποθεσία.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Φουρνά τον 15ο αιώνα, ο Διονύσιος ιερομόναχος δημιούργησε την περίφημη και διεθνώς αναγνωρισμένη ειδική τέχνη-μεθοδολογία της αγιογραφίας σε σχέση με τις αναλογίες και διαστάσεις του «υποκειμένου» της αγιογράφησης.

Κατά την περίοδο του αγώνα κατά των Τούρκων, ο αδελφός του Κατσαντώνη, Λεπενιώτης, σκοτώθηκε σε μάχη στο Φουρνά, όπου και υπάρχει ιστορικό μνημείο. Στον Κλειτσό (συνοικισμός Κορίτσια) διατηρούνται τα κειμήλια του αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου του νέου.

Κοντά στη Βράχα υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι όπου έδωσε μάχη ο Ζαραλής, πρωτοπαλίκαρο του Καραϊσκάκη, με τους Τούρκους στο απέναντι βουνό (ομώνυμο μνημείο). Το 1940, ο στρατηγός Κατσιμήτρος, που κατάγεται από τον Κλειτσό, έχει αναγνωριστεί πλέον ότι ήταν ο πρωτεργάτης της νίκης εναντίον των Ιταλών στο Καλπάκι, που έκρινε καθοριστικά την πορεία του πολέμου.

Η περιοχή συμμετείχε ενεργά και κατά την πρόσφατη ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, του απελευθερωτικού κινήματος και του εμφυλίου πολέμου. Ο πρώτος κώδικας για την οργάνωση των Δήμων και Κοινοτήτων εκπορεύτηκε στον Κλειτσό από τον Γεωργούλα Μπέικο, συμβολή που αναγνωρίστηκε επίσης στη θεμελίωση και οργάνωση του «Καποδίστρια».

Πολιτικοί ιδιαίτερου βεληνεκούς και κύρους προέρχονται από την περιοχή μας, όπως ο Μπουρδάρας και Ο Σαψάλης.

Από την άλλη, πιθανά η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής, το ανάγλυφο του εδάφους της και η στρατηγική της θέση αποτέλεσαν εστία, πεδίο δράσης και ορμητήριο για πολλούς αγώνες.

Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία στο φυσικό τοπίο που αρχίζει από τις πεδινές εκτάσεις όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν καλλιέργειες, μετά είναι τα δάση μέχρι το υψηλό και αλπικό τοπίο, όπου πλέον δε φυτρώνει τίποτα (Μάρτσα).

Προσφέρεται η δυνατότητα στον πιθανό επισκέπτη να διατρέξει μέχρι και 4 ώρες με κατάλληλο αυτοκίνητο, μέσα από έλατα και φυσικό τοπίο, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρουσία.

Τα οροπέδια στα Ζαχαράκι (σύνορα με Ν. Καρδίτσας και Φθιώτιδας), το Σερμιτζέλι και η Τριφύλλα με το σπίτι του διαβάτη (σύνορα με Ν. Καρδίτσας) αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Πιο κάτω, το φαράγγι της Τσούκας αποτελεί φυσική κληρονομιά και πόλο εξερεύνησης για τον πιθανό επισκέπτη.

Πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα φαράγγι δίπλα στο ποτάμι, παντελώς ανεξερεύνητο και παρθένο. Θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί φυσικό πόλο έλξης για ερευνητές, περιπατητές, εξερευνητές και λάτρεις της ήρεμης και όμορφης περιπέτειας.

Υπάρχουν ποτάμια που συμβάλλουν στον πλούτο της χώρα, από την ντόπια εκμετάλλευση και κάλυψη των αναγκών των κατοίκων μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής στη σειρά (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος).

Πιθανοί και απίθανοι επισκέπτες οπλιστείτε με θάρρος και επισκεφθείτε την όμορφη αυτή περιοχή. Δυστυχώς, οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεν την άγγιξαν. Αυτό όμως ίσως κάνει το ταξίδι περιπέτεια.

Οι λάτρεις της περιπέτειας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης, να βιώσουν κομμάτια της ιστορίας μας και να επιστρέψουν αυθημερόν στον τόπο αναχώρησής τους, γιατί για διανυκτέρευση και οργανωμένο φαγητό μόνο ο Ξενώνας του Φουρνά προσφέρεται.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη από τη Λαμία, την Καρδίτσα και το Καρπενήσι.-

 

 
bottom

Valid XHTML and CSS.