.

Μνημόνιο οδηγιών προστασίας από φυσικές καταστροφές

Καιρός

Χάρτης Ευρυτανίας


Κατσαντώνεια 2012 Σάββατο 2 και Kυριακή 3 Ιουνίου PDF Εκτύπωση E-mail

Δημ.: 24/5/2012 – 09:00

Διήμερες εκδηλώσεις το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, προς τιμή του προεπαναστατικού Ήρωα της Ελλάδας, Μαραθιώτη Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη και της πολυτραγουδισμένης Κλεφτουριάς, διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών και το Τοπικό Διαμέρισμα Μαράθου. Παραθέτουμε αυτούσια την αλληλογραφία, μαζί με πρόσκληση, που μας έστειλαν οι διοργανωτές για ενημέρωση.

 

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση. Τέτοιες εκδηλώσεις τούτες δω τις στιγμές, ανεβάζουν το ηθικό των Ελλήνων, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

 

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του SESOA

Αξιότιμοι κύριοι, Κύριοι συνάδελφοι

Σας διαβιβάζουμε υλικό για τις αναφερόμενες στο θέμα εκδηλώσεις στον ιστορικό Μάραθο για την ενημέρωσή σας. Ευχαριστούμε και φυσικά σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας, τις εκδηλώσεις μας.

Για την επιτροπή οργάνωσης των εκδηλώσεων.

Ηλίας Α. Μπουμπουρής eliasb56@otenet.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΡΑΘΙΩΤΩΝ

                       και   

ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΡΑΘΟΥ.                                                Μάιος 2012

Πληρ: Δρ.Τάκης Ντάσιος, τηλ:  6944428565

          Ηλ. Μπουμπουρής: τηλ:  6977586028

                                                                                          «Κατσαντώνεια 2012»

Δελτίο Τύπου

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Κατσαντώνεια 2012», που διοργανώνονται στο Μάραθο του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη - Κατσαντώνη,

ο  Δρ. Τάκης Ντάσιος,

το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 και ώρα 19.00, στην πλατεία του Μαράθου, παρουσιάζει διατριβή του με θέμα:

“Η στράτα των νομάδων Σαρακατσαναίων Αγραφιωτών:

Αλίαρτος Βοιωτίας – Νιάλα Αγράφων Ευρυτανίας”,

Θα ακολουθήσει η προβολή σχετικού φιλμ και συγχρόνως θα παρουσιαστεί το Λεύκωμα του Δρ Ντάσιου «ΣΤ΄ ΆΓΡΑΦΑ». Κάλεσμα στους φίλους του Μαράθου, των Αγράφων και των τσοπάνηδων των Αγραφιώτικων βουνών να παραβρεθούν.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΡΑΘΙΩΤΩΝ

ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΡΑΘΟΥ

http://www.agrafiotis.gr/mambots/editors/spaw/empty.html

Πληροφορίες : 6974114769

                       6976616354                                                                     

Π   Ρ   Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η

         Ο Δήμος Αγράφων, ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών και το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαράθου, σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις« ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2012» στη γενέτειρα του Προεπαναστατικού Ήρωα των Ελλήνων Αντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Μάραθο Αγράφων Ευρυτανίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 3 Ιουνίου 2012.

        Τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ» διοργανώνονται προς τιμή του Ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στη γενέτειρά του, από το 1993 και οι φετινές εκδηλώσεις, επικεντρώνονται στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την Ίδρυση του Συλλόγου (1982 – 2012) των Απανταχού Μαραθιωτών.

            

       Ο Δήμαρχος Αγράφων                                              Ο Πρ. του Συλλόγου

         Δημήτριος  ΤΑΤΣΗΣ                                                   Ταξ. ΣΒΕΡΩΝΗΣ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΡΑΘΙΩΤΩΝ

                         και                                                                  Μάιος 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΡΑΘΟΥ

“ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ   2012”

 

       Μαραθιώτισσα, Μαραθιώτη.

         Απευθυνόμαστε προσωπικά στον καθένα σας, για να σας ενημερώσουμε ότι στο χωριό μας, την Κυριακή της Πεντηκοστής 3 Ιουνίου, οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις για τα Κατσαντώνεια, φέτος, θα επικεντρωθούν στον εορτασμό των τριάντα (30) χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου των Απανταχού Μαραθιωτών και θα ακολουθήσει δημόσια διάλογος για την ιστορία, τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον του χωριού μας και του συλλόγου.

           Η παρουσία σου και η συμμετοχή σου είναι απαραίτητη.

        Επίσης, το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012 και ώρα 19.00, στην πλατεία του χωριού, θα παρουσιαστεί διατριβή του φίλου των Αγράφων, δόκτορα Τάκη Ντάσιου με θέμα «Η στράτα των νομάδων Σαρακατσαναίων Αγραφιωτών: Αλίαρτος Βοιωτίας - Νιάλα Αγράφων Ευρυτανίας» καθώς επίσης και το λεύκωμα του δόκτορα Ντάσιου, «Στ’ Αγραφα», που εκδόθηκε το 1998.

        Ο δόκτωρ Ντάσιος, θα μιλήσει για το συνολικό του έργο, για τον τόπο μας και θα παρουσιαστεί μικρής διάρκειας φίλμ για τις στράτες των τσοπάνηδων από τα Αγραφιώτικα βουνά στα καμποχώρια.

        Μαραθιώτισσα, Μαραθιώτη, το μέλλον του χωριού μας έχει τη δική σου ανάγκη και συμμετοχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

        Σε περιμένουμε.

 

          Ο πρόεδρος του                                                       Ο πρόεδρος του

       Δημ Διαμ. Μαράθου                                               Συλλόγου Μαραθιωτών

    Παύλος Κ. Μπαλωμένος                                         Ταξιάρχης Λ. Σβερώνης

         Τηλ: 697 66 16 354                                                  Τηλ: 69741 14 769

 

 

«Κατσαντώνεια 2012» στον ιστορικό Μάραθο.

Διήμερες εκδηλώσεις,Σάββατο 2 και  Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, προς τιμή του προεπαναστατικού Ήρωα της Ελλάδας, Μαραθιώτη Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη και της πολυτραγουδισμένης Κλεφτουριάς.

Παρά την πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, οι Μαραθιώτες και εφέτος οργανώνουν τις εκδηλώσεις στο Μάραθο, εκδηλώσεις που συνεχίζονται από το 1993 που έγιναν τα αποκαλυπτήρια  της  προτομής του Ήρωα Κατσαντώνη, στο χωριό τους. Το 1994 όταν με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Καρπενησίου, Γιάννη Παπαδόπουλου σε συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο του Συλλόγου Μαραθιωτών, Ηλία Μπουμπουρή - μετά από έρανο των κατοίκων του Καρπενησίου - ανεγέρθηκε ο ανδριάντας του Κατσαντώνη στην ομώνυμη πλατεία στο Καρπενήσι, οι εκδηλώσεις πήραν πανευρυτανική και πανελλήνια εμβέλεια. (Έχει προσκληθεί και θα παραστεί στο Μάραθο και γλύπτης Βασίλης Παπασάικας – από το Καινούργιο Τριχωνίδας - που φιλοτέχνησε την προτομή του Κατσαντώνη στην πλατεία του Μαράθου, καθώς και τον ανδριάντα του Κατσαντώνη, στο Καρπενήσι).

Φέτος οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται στην τριαντάχρονη ιστορία του Συλλόγου των απανταχού Μαραθιωτών και στο «αύριο» του Μαράθου – και του Συλλόγου του - «αύριο» που φαντάζει δύσκολο και ζοφερό.

Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις θα ανηφορίσει φέτος - για μια ακόμα φορά - στο Μάραθο, ο φίλος των Αγράφων Δρ. Τάκης Ντάσιος. Γνωστός ο κ. Ντάσιος για την αγάπη του στην Ευρυτανία και στα Αγραφιώτικα βουνά, δέχτηκε την πρόσκληση των Μαραθιωτών και θα παρουσιάσει τη διατριβή του και μικρού μήκους φίλμ στην πλατεία του Μαράθου το Σάββατο, 2 Ιουνίου. Ο επιστήμονας, συγγραφέας και φωτογράφος Δρ. Ντάσιος ασχολείται με τα Άγραφα από τη δεκαετία του 1980. Το 1998 κυκλοφόρησε - αποτέλεσμα δεκαπεντάχρονης κοπιαστικής εργασίας - από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, το περίφημο λεύκωμά του «Στ΄ ΑΓΡΑΦΑ» το οποίο προλογίζει ο θρύλος/φωτογράφος Σπύρος ΜΕΛΕΤΖΗΣ και είναι αφιερωμένο στους Αγραφιώτες. Η διατριβή του, που θα παρουσιαστεί στο Μάραθο, έχει θέμα:

«Η στράτα των νομάδων Σαρακατσαναίων Αγραφιωτών: Αλίαρτος Βοιωτίας – Νιάλα Αγράφων Ευρυτανίας»

«Στ Άγραφα οι ρίζες μας φαίνονται πιο καθαρά , είναι  προσεγγίσιμες. Πουθενά αλλού δεν βλέπει κανείς τόσο εύκολα στοιχεία του παρελθόντος, αρχέγονες μορφές και φόρμες της παράδοσής μας» αναφέρει στο βιβλίο του ο Δρ Ντάσιος .

Στη διατριβή του - μεταξύ άλλων - ο Τάκης Ντάσιος, αναπτύσσει:

«Ο Κατσαντώνης ήταν «Σαρακατσάνος, «ποιμενόβιος», σκηνίτης, νομάδας, Αγραφιώτης, που πήρε την αξιάδα, τη διορατικότητα, την εξυπνάδα και την παλικαριά του, από την περηφάνια και τη λεβεντοσύνη των βουνών του. 

Πρωτογιός του μεγαλοτσέλιγκα Μακρυγιάννη και της από βλάχικη γενιά Μαραθιώτισσας Αρετής, ήταν ο πρώτος, ο κορυφαίος που ανύψωσε ως τις κορφές των αγραφιώτικων βουνών την περίλαμπρη αξιοσύνη του.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, πατέρας του Κατσαντώνη, ξεκαλοκαίριαζε σύμφωνα με την παράδοση τα κοπάδια του και στ΄ Άγραφα, στο λιβάδι Κουμπιέλου, όπου υπάρχει μια τοποθεσία γνωστή μέχρι και σήμερα ως «τα κονάκια του Μακρυγιάννη». Στα λιβάδια της γύρω περιοχής, όπως Σβόνη, Μαλοτιάσα, Μπέσια, Χούνη, Σταυρός, Μέγα Ρεμα, Χατζιάτικα, Πετράλωνα, Καμάρια, Παλαιόλακκα, Νιάλα, ξεκαλοκαίριαζαν πολλά χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, μόνο Σαρακατσιαναίοι. 

Μια ώρα μακριά από τα «κονάκια του Μακρυγιάννη» είναι ο Μάραθος και το Προσηλιάκου, όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βεληγκέκα» .

Η ιστορία του Μαράθου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μετακίνηση των κοπαδιών από τα Άγραφα στα χειμαδιά και τανάπαλιν. Πρίν την κατασκευή των γεφυριών στον Καρβασαρά του Μαράθου και στη Βαρβαριάδα, οι Αγραφιώτες τσοπάνηδες περνούσαν αναγκαστικά από το Μάραθο, στην Ανατολική όχθη του Αγραφιώτη. Τώρα οι νεότεροι Μαραθιώτες, Αγραφιώτες Ευρυτάνες και οι φίλοι των Αγραφιώτικων βουνών θα «δούν» και θα μάθουν  κομμάτια της ιστορίας τους, μέσα από το λόγο και την κάμερα του δρ Τάκη  Ντάσιου. Τα «Κατσαντώνεια» διοργανώνονται φέτος από επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο Χρήστος Μπούρας, επικεφαλής θα ορκιστεί σύντομα - της αντιπολίτευσης στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας και πρώην δήμαρχος Αγράφων,  ο Παύλος Μπαλωμένος , πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μαράθου, ο Ταξιάρχης Σβερώνης, πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Μαραθιωτών και δημοτικός σύμβουλος Αγράφων, ο Κώστας Μπουμπουρής, πολιτευτής Ευρυτανίας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Μαραθιωτών, και ο επίσης πρώην πρόεδρος του Συλλόγου ,  Ηλίας Μπουμπουρής.

(Οι διοργανωτές μας  ενημέρωσαν ότι καταλύματα για διανυκτέρευση, το Σάββατο το βράδυ 2 Ιουνίου στο Μάραθο, δεν υπάρχουν, συνεπώς οι επισκέπτες πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στα γειτονικά χωριά όπως Άγραφα, Κερασοχώρι, Κρέντη, Φραγκίστες, κ.λπ.).

 
bottom

Valid XHTML and CSS.